Planten en bloemen die het meeste wespen aantrekken, volgens experts

In onze tuinen trekken sommige planten onweerstaanbaar wespen aan dankzij hun zoete nectar. Het begrijpen van de voorkeuren van wespen voor planten zoals duizendblad of venkel, evenals de plaatsen die ze kiezen om hun nesten te bouwen, kan cruciaal zijn voor het effectief verdrijven van hen. Dit artikel onderzoekt waarom wespen worden aangetrokken door deze planten en geeft praktische tips om buitenruimtes veilig te houden.

Waarom worden wespen aangetrokken door tuinen?

De aanwezigheid van wespen in tuinen wordt voornamelijk gemotiveerd door de zoektocht naar zoet voedsel en geschikte plaatsen voor de bouw van hun nesten. Deze insecten worden vooral aangetrokken door omgevingen die een overvloed aan voedsel en veilige plekken om zich te vestigen bieden.

De favoriete planten van wespen

Sommige planten verleiden wespen meer dan andere vanwege hun zoete nectar. Daartoe behoren duizendblad, venkel, vlinderstruik, klimop, munt, hertshooi, ananassalie, vlierbes en klaver. Deze planten, rijk aan suikers, trekken deze vliegende insecten massaal aan.

Waar bouwen wespen hun nesten?

Wespen kiezen met zorg hun nestplaatsen om bescherming en nabijheid van hulpbronnen te garanderen. Ze worden vaak gevonden onder de dakranden en de luifels, in de gaten en scheuren van gebouwen, evenals in hagen en struiken, of zelfs onder de grond. Deze locaties bieden ideale omstandigheden voor het vestigen van hun koloniën.

Strategieën om wespen te verdrijven

Om de aanwezigheid van wespen te minimaliseren, wordt aanbevolen de voeding af te dekken tijdens maaltijden in de buitenlucht, specifieke vallen te plaatsen, bronnen van stilstaand water te verwijderen, en natuurlijke afweermiddelen zoals lavendel, citroengras en pepermunt te planten. Deze methoden creëren een minder aantrekkelijke omgeving voor wespen, waardoor hun aanwezigheid afneemt.

Voorzorgsmaatregelen bij wespen-nesten

De behandeling van wespen-nesten moet voorzichtig worden uitgevoerd. In geval van ontdekking van een nest is het essentieel om een professional in te schakelen voor de verwijdering. Pogingen om deze zonder expertise te verwijderen kunnen aanvallen van wespen veroorzaken, wat risico’s voor gezondheid en veiligheid met zich meebrengt.

Foto van auteur
Als student plantkunde besteed ik al mijn vrije tijd aan het cultiveren van mijn moestuin en het onderhouden van de tuin van mijn ouders. Ik zal al mijn tips en ontdekkingen met jullie delen.
Startpagina » Tuin Nieuws » Planten en bloemen die het meeste wespen aantrekken, volgens experts