Hier zijn de planten die de meeste teken aantrekken in de tuinen, en diegene die ze afstoten

Tuinen bieden een rustige toevluchtsoord om te ontspannen, spelen en tuinieren. Echter, ze kunnen ook speelterreinen worden voor kleine parasieten zoals teken. Deze mijten verstoren niet alleen de rust van de groene ruimtes, maar vormen ook gezondheidsrisico’s voor mensen en dieren. In dit artikel onderzoeken we de planten die teken aantrekken en die kunnen helpen ze af te weren, waarmee we je de nodige kennis verschaffen om je tuin veilig en aangenaam te houden.

Inleiding tot teken en hun aanwezigheid in tuinen

Teken zijn kleine spinachtige wezentjes die ernstige gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken, zoals de ziekte van Lyme. Ze gedijen goed in vochtige en schaduwrijke omgevingen, waardoor tuinen een favoriete plek zijn voor deze parasieten. Het begrijpen van hun gedrag en de gebieden die ze prefereren is essentieel om hun aanwezigheid onder controle te houden en de gezondheid van iedereen te beschermen.

De planten die teken aantrekken in de tuin

Verschillende planten kunnen onbedoeld gastheer worden voor teken. Hoog gras biedt een ideale schuilplaats weg van direct zonlicht, terwijl dichte struiken en heggen schaduwrijke gebieden bieden waar teken zich effectief kunnen verstoppen. Fruitbomen trekken deze parasieten ook aan vanwege de dieren die ze aantrekken en de dode bladeren die zich ophopen, waardoor er perfecte vochtige omgevingen ontstaan onder hun bladerdak.

De plekken waar teken zich verbergen in de tuin

Teken beperken zich niet tot planten om onderdak te vinden. Ze zijn ook vaak te vinden in beboste gebieden, waar schaduw en vochtigheid meer aanwezig zijn. Hopen met dode bladeren en de vochtige gebieden van de tuin zijn ook favoriete plekken voor deze mijten, omdat deze gebieden de vochtigheid behouden die nodig is voor hun overleving.

Hoe tekenbeten te voorkomen

Preventie is essentieel om het risico op tekenbeten te verminderen. Het dragen van lange en lichte kleding kan helpen om teken gemakkelijk te herkennen voordat ze bijten. Het aanbrengen van tekenwerende middelen op de huid en kleding is een andere effectieve preventieve maatregel. Daarnaast is het cruciaal om je lichaam en kleding grondig te controleren na het doorbrengen van tijd in de tuin, om er zeker van te zijn dat er geen teken zich hebben vastgehecht.

Afwerende planten om teken op afstand te houden

Het integreren van afwerende planten kan een natuurlijke strategie zijn om teken op afstand te houden. Lavendel, rozemarijn en citroengeranium zijn niet alleen esthetisch aantrekkelijk, maar ze geven ook geuren af die onaangenaam zijn voor teken. Het planten van deze kruiden rondom je tuin kan helpen een natuurlijke barrière tegen deze parasieten te creëren.

Door inzicht te krijgen in de planten die teken aantrekken of afstoten, en door passende preventieve maatregelen te nemen, kun je het risico op een tekenplaag in je tuin aanzienlijk verminderen. Dit stelt je in staat om veilig van je buitenruimte te genieten, met een minimale gezondheidsrisico’s die geassocieerd worden met deze ongewenste parasieten.

Foto van auteur
Als student plantkunde besteed ik al mijn vrije tijd aan het cultiveren van mijn moestuin en het onderhouden van de tuin van mijn ouders. Ik zal al mijn tips en ontdekkingen met jullie delen.
Startpagina » Tuin Nieuws » Hier zijn de planten die de meeste teken aantrekken in de tuinen, en diegene die ze afstoten